Hurda Belgesi Nedir?
1 yıl 9 ay 20 gün 10 sa 33 dk önce yayınlandı.


"Hurda belgeli araç" ikinci el otomobil piyasasında oldukça fazla duyulan bir kavram.
Peki nedir bu hurda belgesi, nasıl alınır, hurda belgeli aracımız trafiğe çıkabilir mi?
Hurda belgeli araçlara dair bilmeniz gerekenleri bu haftaki blog yazımızda sizler için derledik…

Hurda Belgeli Araç Ne Demek?

Karayolları Trafik Kanunu kapsamında 16 yaş ve üzeri tüm araçlar hurda araç kapsamında değerlendirilebilmektedir.

Günümüzde yaş itibari ile hurda araç olarak tescil ettirilebilecek çoğu otomobilin aktif olarak trafikte yer aldığını görmekteyiz. Bunun sebebi aracın trafiğe çıkmasına engel olacak yasal bir durumun söz konusu olmaması yani şimdilik aracın trafikte herhangi bir tehlike arz etmemesidir.

Hurda Belgesi Nasıl Alınır?

Araçların çeşitli durumlarda hurda olarak nitelendirilmesi mümkündür. Bir araç yeniden kullanılmaya uygun olmadığı takdirde hurdaya çıkmış sayılır. Farklı şekillerde olabilse de hurda belgesi genellikle 2 durumda alınabilmektedir.

1-Aracın kaza yapması ve kaza sonucu kullanılamaz, pert araç duruma gelmesiyle hurda belgesi alınabilir.

2-Çok uzun yıllar kullanılmayan aracın eskimesi, fonksiyonlarını yitirmesi sonucu kullanılamaz hale gelmesiyle hurda belgesi alınabilir.

 

Hurda Belgeli Araçlar Trafiğe Çıkabilir Mi?

Ağır hasarlı bir kaza sonrası aracı hurda belgeli olarak tescil ettirilen ya da hurda belgeli bir araç satın almak isteyen kişilerin merak ettiği konuların başında, “hurda belgeli araçların yeniden trafiğe çıkıp çıkamayacağı” gelir. Bu araçların trafiğe nasıl çıkacağı ya da çıkma ihtimali olup olmadığı en çok merak edilenler arasındadır.

Yazımızın başında belirtmek isteriz ki hurda belgeli bir aracı trafiğe çıkarmak mümkün değildir. Yani bir araç hurda belgeli olduğu takdirde yeniden trafiğe çıkma ihtimali yoktur.

Hurda belgeli olarak tanımlanan araçlar, tekrar kullanılamayacak ve bir daha trafiğe çıkamayacak araçları kapsar. Hiçbir eksiği ve kusuru kalmayacak şekilde aracın tüm bakım ve onarımlarını yapmak, aracı tamamen restore etmek bu noktada hiçbir fayda sağlamayacaktır.

Hurda belgesi ile tescil ettirilmiş olan bir aracı ne şekilde restore ederseniz edin bu aracın üzerinde bulunan hurda belgesinin kalkmasının mümkün olmadığının altını çizmekte fayda var!

Hurda Belgeli Araçlar Satılabilir mi?

Hurda belgeli araçların yeniden trafiğe çıkması yasak olsa da bu tip araçların alım ve satımından herhangi bir sakınca yoktur. Ağır hasarlı, pert, kazalı, hasarlı, çekme belgeli ya da hurda belgeli tüm araçlar alınabilir ya da satılabilir. Araçları farklı şekillerde değerlendirmek isteyen kişiler hurda belgeli araç satın alma konusunda istekli olabiliyorlar. Bu noktada hurda araçları bilinçli bir şekilde almak ve sonrasında mağduriyet yaşamamak adına çekme belgeli araçlar ile karıştırmamak gerekiyor.

Peki çekme belgeli araçlar ile hurda belgeli araçlar arasında ne gibi bir fark bulunmaktadır?

Çekme Belgesi ile Hurda Belgesinin Arasındaki Fark Nedir?

Hurda belgeli araçlar ile çekme belgeli bir araçlar sıklıkla karıştırılmaktadır. Hatta bazı sürücüler hurda belgeli araçlar ile çekme belgeli araçların aynı şeyler olduğunu düşünürler.

Hurda belgeli araç ile çekme belgeli araç aynı sınıfta aynı pozisyonda değildir. Gerekli prosedürlerin yerine getirilmesi halinde çekme belgeli araçlar yeniden kullanılabilirken hurda belgeli araçlar için maalesef böyle bir durum söz konusu değildir.

Kişiler hurda belgeli aracı tamamen yenilemeyi ve sorunsuz bir şekilde onarmayı düşünebilirler. Fakat Karayolları Trafik Kanunu gereği, hurda belgeli araçlar hiçbir şekilde trafiğe çıkarılamazlar. Bu nedenle hurda belgeli araç almak isteyen kişiler, asla trafiğe çıkartamayacaklarını bilmelidirler.

Trafiğe Çıkamıyorsa Hurda Belgeli Araçlar Neden Satılıyor?

Bunun birkaç nedeni vardır.

- Birincisi hobi için restore edip kapalı alanlarda sergilemek, koleksiyonerlik yapmak,

- Diğer seçenek ise motorun üzerinde yer alan şasi numarasının dışında kalan tüm parçaları yedek parça olarak satışa sunmak.

 
Yayında olan tüm çekme belgeli ve hurda belgeli araçlarımızı incelemeden karar vermeyin!
Hasarlı Araç Oto İhale Platformu Autogong Blog'u takip etmeye devam edin!


https://www.autogong.com/

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Politika'mızı inceleyebilirsiniz.