Çalıntı Buluntu Araç Alınır mı?
1 yıl 6 ay 5 gün 3 sa 59 dk önce yayınlandı.


Yıllar geçse de düşmek yerine artış gösteren otomotiv piyasasında ikinci el araçlar son zamanlarda oldukça revaçta. Otomobil sürücüleri, artış gösteren piyasada bütçelerine uygun aracı bulmak için ise ağır hasarlı ya da pert kayıtlı olarak bilinen kazalı araçları tercih etmekte.

Ağır hasarlı araç olarak değerlendirilen çalıntı – buluntu otomobiller ise bu kategoride pek çok sürücü tarafından fırsat aracı olarak görülüyor.

Peki nedir bu çalıntı - buluntu araç, alım satımında yasal bir engel var mı?


Autogong Blog bu haftaki blog yazısında sizler için derledi.

Cevabını merak ettiğiniz tüm bu sorulardan önce bir araç çalındığında hangi prosedürlerin uygulandığını bilmek elbette daha iyi olacaktır.

 

Araç Çalınması Durumunda Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Diyelim ki bir tanıdığınız, akşam park ettiği aracının sabah orada olmadığını fark etti;

1. Aracının çekilmiş olma, yerini yanlış hatırlama gibi tüm ihtimalleri değerlendirdikten sonra öncelikle emniyet güçlerine haber vermeli.

2. Karakolda aracın çalındığını belirten bir belge oluşturulmalı.

3. Aracın kaskosu var ise karakoldan alınan ve aracın çalındığını belirten belge, aracın çalınmasından itibaren 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine bildirilmeli!

4. Son olarak eğer araç 30 gün içerisinde bulunamadıysa emniyetten alınmış aracın bulunamadığını belgeleyen evrakların sigorta şirketine iletilmesi gerekmektedir.

Çalıntı-buluntu araç kavramı ise tüm bu adımların tamamlanması fakat aracın bulunamamış olması sonucunda karşımıza çıkıyor.

 

Çalıntı – Buluntu Araç Nedir?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi çalınan aracın bulunması için yapılan araştırmalar 30 gün içinde sonuç vermediği takdirde, ilgili makamdan aracın bulunamadığına dair yazı alınarak, sigorta şirketine iletiliyor.

Sigorta şirketi ise yapılan gerekli incelemeler sonrasında aracın ikinci el piyasasını detaylı bir şekilde araştırıyor ve aracın belirlenen rayiç bedeli üzerinden teminat ve limitler doğrultusunda araç sahibine bir ödeme yapmayı teklif ediyor.

Elbette araç sahibinin yapılan bu teklifi reddetme ve kabul etme seçeneği mevcut. Eğer çalınmış aracın rayiç bedeli sigortalıya ödendikten sonra araç bulunursa, araç artık sigortanın oluyor. Ancak eğer sigortalı kişi aracını geri istiyorsa, aldığı ödemeyi iade ederek aracını geri alabiliyor.


Aracın çalınıp belirlenen süreçte bulunamamış olmasının ardından ödenen kasko bedeli ile artık araç pert kayıtlı ya da diğer bir tabirle ağır hasar kayıtlı durumuna düşer.

 

Çalıntı - Buluntu Kaydı Olan Araç Alınır mı?


Çalıntı – buluntu araçların alım satımında yapılan işlemler tamamen yasal olmakla birlikte sonrasında yaşanabilecek herhangi bir sorun da bulunmamaktadır.

Bu noktada önemli olan bu alışverişin yetkin kişi ve kurumlar aracılığı ile yapılması!

 

 

Hasarlı araç satışı ve hasarlı araç ihalelerine dair tüm merak ettikleriniz Autogong Blog’da!

Bizi takip etmeye devam edin…
www.autogong.com

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Politika'mızı inceleyebilirsiniz.